Фирмите от ОАЕ, които са страна по операцията за взаимопомощ

...
 Фирмите от ОАЕ, които са страна по операцията за взаимопомощ
Коментари Харесай

Какво очакваха от ОАЕ, да ни дадат дренки ли?

 

Фирмите от ОАЕ, които са страна по интервенцията за взаимопомощ сред двете страни, извършена преди седмица, са купили за своя сметка медицинските консумативи, които страната ни получи. Това разгласи икономическият министър Емил Караниколов пред bTV.

Той опроверга подправените вести, популяризирани от издания на подсъдими олигарси, че страната ни е получила единствено фурми от емирствата и помоли медиите да проследят по какъв начин ще бъдат разпределени питателните помощи, които дойдоха у нас от ОАЕ. Караниколов акцентира на обстоятелството, че интервенцията е осъществена единствено от частни компании – две от българска страна, които са производители на храни и има за цел двете страни да си оказват помощ в миг на рецесия, само че и да покаже на бизнеса, че има „ отворен стопански кулоар “ сред България и ОАЕ. По думите му визитата му в ОАЕ се е наложило, с цел да покажем, че даже вирусът не може да спре комерсиалните ни връзки.

„ Фурмите да се употребяват от Щаба за хората, които имат потребност от тази храна “, безапелационен бе министърът.

„ Има доста спекули за това какво се носи. Историята стартира преди 2 години, когато България и ОАЕ стартират връзки. Стокообменът е главен предмет на нашите диалози. Две фирми-производители предоставиха стоките си като поддръжка за спешните щабове. Моята работа беше да се срещна с сътрудника ми министър, с цел да обсъдим обстановката с ковид. Ясен знак към бизнеса на двете страни, че даже вирусът няма да спре търговията сред двете ни страни. От 2 години работя по този план - създадени в България храни да стъпят на този пазар. Фурмите са ни възложен от производители на фурми. Бих се учудил, в случай че производител на фурми, ни даде дренки “, изясни той.

За злоупотребителите с помощите от страната за бизнеса ще носят наказателна отговорност, съобщи още министърът на стопанската система. Караниколов съобщи, че в петък ще бъде оповестена мярката, ориентирана към микро и дребни предприятия. Преди малко министър председателят Борисов разгласи, че 20 000 дребни компании ще получат от 3000 до 10 000 лв. като грант, а парите ще са пренасочени от програмата „ Иновации и конкуретноспособност “. Парите са за компании с понижен оборот поради ковид.

„ Не затворихме по този метод стопанската система си, както го направиха други страни. Проблеми са хотелиерство, ресторантьорство, само че занапред ще се появяват и проблеми в други браншове “, добави той.

Караниколов добави, че даже в България изключителните ограничения да не бяха наложени, стопанската система ни още веднъж щеше да пострада, защото тя е от отворен вид и разчита на експорт. Той разяснява и опциите за злоупотреби, които могат да зародят от недобросъвестни компании, които желаят да се възползват от средствата, които страната отпуска в помощ на бизнеса.

„ Считам, че ограниченията и разновидността, който се предложи, взаимно страната и работодателите, да защитят служащите си е извънредно значим. Възможности за злоупотреби ще има тъкмо поради обстоятелството, че документите за кандидатстване не е тежка. В момента приготвяме и заявления и който показа погрешни показания, които бъдат употребявани с цел да получи безплатни средства, по-късно ще носи наказателна отговорност “, уточни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР